Annonce

Annonce

Politisk klumme af Sybille Kyed

Økologisk Landsforening har fremlagt en vision, som regeringen kan tage til sig i sit udspil for landbruget. Foto: ØL

Økologerne har en vision for fremtidens landbrug: Vi skal en ny vej

KLUMME: Et bæredygtigt landbrugs- og fødevaresystem skal rumme plads til natur, vi skal producere mad nok til alle, dyr skal betragtes og håndteres som levende og sansende væsner, og der skal være et lavt medicinbehov i husdyrbruget.

Af: Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef, Økologisk Landsforening

Går du ind på Økologisk Landsforenings hjemmeside, kan du nu finde en vision for fremtidens landbrug, som foreningens folkevalgte netop har godkendt.

Den er formuleret som et indspil til arbejdet med et samlet udspil for hele det danske landbrug, som vi forventer at se fra regeringen først i det nye år.

Regeringen har annonceret, at den kommer med et samlet udspil for det danske landbrug. Udspillet vil omfatte en klimaaftale for landbruget, planer for landbrugets rolle i forhold til natur- og biodiversitet, oplæg til en jordreform, vandmiljøplaner, regulering af ammoniaktab, initiativer der skal indfri regeringens og dens støttepartiers fordoblingsmål for økologi, og vi må forvente at se klare referencer til EU's jord til bord-strategi og reform af EU's landbrugsstøtte fra 2023.  Det er dagsordner, der uvægerligt rejser spørgsmålet om, hvordan det danske landbrug skal se ud i fremtiden.

Et kærkomment spørgsmål for Økologisk Landsforening. Det taler direkte ind i baggrunden for, at økologi er startet som bevægelse. Økologi er mere end fravalg. Økologi er mere end en produktion, der kan eksistere side om side med det, vi kalder det konventionelle landbrug. Økologi er et bud på fremtidens landbrug.

Det skal være et bud, som hele værdikæden kan se sig selv i, men når økologien taler for en ny vej for landbruget, så er der et indbygget brud med det, vi gør i dag. Det kan vi desværre ikke undgå.

Der skal ikke anvendes kemi på dyrkningsjorden, og produktionssystemet skal være opbyggende for liv både over og under jorden, og garantere et godt vandmiljø og rent drikkevand.

Det mest følsomme punkt i denne vision er husdyrproduktionen. Danske landmænd har i fællesskab skabt en effektiv husdyrproduktion og bibragt Danmark en profil som leverandør af husdyrprodukter af en høj og ensartet kvalitet og stor fødevaresikkerhed. Fødevaresikkerhed særligt i forståelsen høj fødevarehygiejne.

Det er en position, som der skal herske respekt for. Overfor dette står imidlertid, at produktionen har indtaget en karakter, så den bliver udfordret, når vi taler om bæredygtighed. Et bæredygtigt landbrugs- og fødevaresystem skal rumme plads til natur, vi skal producere mad nok til alle, dyr skal betragtes og håndteres som levende og sansende væsner, og der skal være et lavt medicinbehov i husdyrbruget.

Det samlede husdyrhold vil blive væsentligt mindre sammenholdt med i dag.

Det er noget af alt det, som vi arbejder med i økologien. Når Økologisk Landsforenings folkevalgte peger på en fremtid for det danske landbrug, så bliver balancen i landbruget vendt på hovedet. Frem for at være hovedleverandør af husdyrbaserede produkter, så skal afgrøder, der kan spises direkte af mennesker have en høj prioritet.

Det samlede husdyrhold vil blive væsentligt mindre sammenholdt med i dag. Størrelsen afgøres af, at produktionen baseres på dansk foder, at dyrene skal indgå i det cirkulære kredsløb og være et aktiv for den frugtbare jord med kulstofbinding og forvaltning af økosystemer med pleje af lysåben natur, og at husdyrprodukter ligger i toppen af madpyramiden, hvor de er kilde til en sund og balanceret kost.

Der skal ikke anvendes kemi på dyrkningsjorden, og produktionssystemet skal være opbyggende for liv både over og under jorden, og garantere et godt vandmiljø og rent drikkevand.

Økologisk Landsforenings folkevalgte er ikke blevet sat i gang med at formulere denne vision for at skabe konflikt med det konventionelle landbrug. Men hvis vi økologien skal bane vejen for en omstilling af det samlede landbrug og dermed forfølge grundlaget for initiativet til økologi, så har Økologisk Landsforening behov for at have en fortælling om, hvordan foreningen ser fremtidens landbrug for sig. Økologerne kan ikke skabe de nødvendige forandringer uden at kunne fremlægge og motivere en ny retning for landbruget.

Nu ligger der en vision, som regeringen kan tage til sig i sit udspil for landbruget. I løbet af 2021 vil de folkevalgte arbejde videre med den, så det ikke blot er en vision for fremtidens landbrug, men en vision for fremtidens landbrugs- og fødevaresystem.

Dette er et debatindlæg og ikke et udtryk for redaktionens holdning. Ønsker du at skrive et debatindlæg til Økologisk så send det til hhk@okologi.dk. Navn og profession skal oplyses. Vi forbeholder os retten til at redigere i rubrik, manchet og mellemrubrik samt at rette sproglige fejl.

Flere artikler fra samme sektion

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg

Økologisk Landsforening udsætter drøftelse af NGT-planter til 2025

Økologisk Landsforenings repræsentantskab havde egentlig vedtaget en holdning til NGT i økologien, men det har en afstemning på foreningens generalforsamling ændret på.

04-04-2024 3 minutter Økologisk Landsforening,   Planteavl,   GMO og NGT